Vi er nu tilbage i normalt mønster med afholdelsen af generalforsamlinger. Sidste år kunne vi ikke afholde generalforsamlingen i marts, som vi skal i henhold til vedtægterne men først i juni. I dag overholder vi vedtægterne ved at holde generalforsamlingen inden udgangen af marts.
Vores aktiviteter har også i år været påvirket af Corona om end ikke i så stort omfang som de forrige år.
Vi er omkring 500 medlemmer, men der er plads til mange flere. Jo flere medlemmer vi er, jo stærkere står vi, og jo flere muligheder giver det os i bestyrelsen i vores arbejde.
Det er meget glædeligt, at der blandt vore medlemmer er mange, som har lyst til at være med til at skabe aktiviteter i byen. Vi har i Borger9700 en Kulturgruppe, der har gennemført nogle arrangementer siden sidste generalforsamling, og en Bæredygtighedsgruppe, der gennemførte en festival i 2021 og er ved at forberede en festival i 2022. Tusind Tak til alle i grupperne.
Overskriften for bestyrelsens arbejde er, at Borger9700 primært skal arbejde for Brønderslevs borgere. Det gør vi f.eks. ved at styrke Brønderslevs byområde med et kulturelt, socialt og praktisk fællesskab, der gør Brønderslev til fortsat at være et attraktivt sted at bo. Vi vil jo gerne så meget, men vi har begrænsede såvel økonomiske som tidsmæssige ressourcer – vi er jo alle frivillige.
Vi bestræber os på aktivt at følge med i, hvad der planlægges for byen, og hvad der reelt sker i byen. Vi konstaterer med glæde at der sker en udvikling af byen bl.a. med de nye forretninger der er kommet ved den gamle hovedvej (Aalborgvej)med nye virksomheder som Jysk, Harald Nyborg, Mariendal, MC Donalds, Ok m.m.
Vi vil jo gerne så meget, men vi har begrænsede såvel økonomiske som tidsmæssige ressourcer – vi er jo alle frivillige.
Vi arbejder med følgende opgaver:
Vores By Brønderslev: Der arbejdes stadig med opbygningen af organisationen, der skal samle kommunen, handelsliv, industri og byens foreninger. Der er lavet struktur og vedtægter, der opererer med en bestyrelse og fire advisory boards for henholdsvis erhverv, kultur, foreninger og handel. Sammensætningen af bestyrelsen på sigt er stadig uklar, men det er bestyrelsen, der træffer beslutningen mens de fire advisory boards, som navnet antyder kun er rådgivende. Vi er stadig meget usikre på hvordan vi
passer ind i strukturen og hvad en indmeldelse vil betyde for borger 9700. Derfor forholder vi os positive men afventede.
Midtbyen og Banegårdspladsen: Midtbyrådet er desværre ikke aktivt pt.
Man starter nu med at gennemføre den plan for Banegårdspladsen, som kommunalbestyrelsen har vedtaget. Allerede i denne eller næste måned tager man fat på den første etape. En ny trafikterminal, der skal ligge ca. der hvor den nuværende busholdeplads er anlagt. Senere går man i gang med at opføre boliger og erhverv på pladsen inklusivt Nørregade, der nedlægges mellem Bredgade og Grønnegade. Der er dog stadig en indsigelse mod lukningen af Nørregade, der endnu ikke er afgjort. Der bliver også en stor åben opholdsplads. Vi arbejder stadig for at sikre at pladsen bliver kaldt Peder Nielsen Plads.
Kulturområde Hedelund: Gennem de seneste år har der på forskellig vis været arbejdet med kulturprojekter som hver især repræsenterer et løft af Brønderslev by. Madkultur- og forsamlingshuset Hedelund, Museum for Forsyning og Bæredygtighed (MOSS) og Brønderslev Amatørscene (BAS) er tre projekter, der hver især tager udgangspunkt i at styrke fællesskabet og mulighederne for at borgerne kan opleve og udfolde sig i Brønderslev by. I de gamle PN-fabriksbygninger er der ved at blive skabt forudsætningerne for at skabe nyt liv ved at BAS flytter ind med teater og biograf og Moss skaber et nyt museum, der kan tiltrække besøgende nationalt og internationalt. MOSS har købt bygningerne der skal rumme Det ny Vildmosemuseum. Fonden Fabrikken har købt bygningerne der skal rumme BAS. Flere funktioner og aktiviteter i de tre institutioner overlapper hinanden, hvorfor der gennem samarbejde og samtænkning kan skabes synergieffekter. Disse projekter udgør en samlet vision. En central strategisk kulturpolitisk vision for Brønderslev Kommune. Visionen ligger i forlængelse af ”Masterplan for Kultur og Fritidsbæltet i Brønderslev by” fra år 2006. Realiseringen af projektet skal repræsentere et kvantespring i udviklingen af både Brønderslev by og Brønderslev Kommune. Projektet skal være motoren der styrker den sociale
sammenhængskraft i byen og i hele kommunen. Projektet der med sin historiske bevidsthed og sit udgangspunkt i de stærkeste miljøer i byen er katalysator for levendegørelsen af Brønderslev Kommunes Vision; Et godt sted at leve. Den nye restaurant Hedelund indgår i denne vision. Kommunalbestyrelsen har besluttet den omtrentlige beliggenhed af den ny restaurant. Det bliver tættere på de gamle PN-bygninger og søen end den
gamle, men planen er at den skal tilbyde de samme muligheder som den gamle restaurant.
Rhododendronparken: Vi bør dog tænke det sammen med udviklingen af Rhododendron parken. Vi vil skabe en sammenhæng mellem Fabrikken og parken. Museet og BAS vil lave aktiviteter i parken og den nye restaurant skal
samtænkes med Fabrikken. Vi skal også modernisere parken med ny legeplads og plads til de unge. Vi skal tænke stort og skabe faciliteter, der kan tiltrække nye beboere, mere handel og flere turister. Vi må skabe en vision som alle er med i inklusive kommunen.
Kommunen går snart i gang med opførelsen af en ny legeplads hvor den gamle legeplads lå. Der bliver arbejdet med at skaffe mere sollys til pladsen. Finansieringen er på plads gennem en fondsbevilling og bevilling fra kommunen. Vi blev jo desværre koblet af projektet af kommunens økonomiudvalg. Det blev i stedet Den Runde Pavillons Venner, der søgte og fik fondspenge.
Banegården: Vi vil stadig gerne have en opdateret stationsbygning, men det har lange udsigter da Banedanmark vil have for mange penge for at sælge den gamle stationsbygning til kommunen.
Vores arbejde for at få hævet perronen på stationen har til gengæld båret frugt, da der nu er bevilget knap 50 millioner kroner til ombygningen. Kommunen er i dialog med Banedanmark om arbejdet. Kommunen ønsker også at lave en gangbro over banearealet for at lette adgangen fra pendlerpladsen. Det forventes at arbejdet gennemføres i 2023.
Udviklingen af byggegrunde: Der mangler stadigbyggemodne grunde i Beønderslev by. Man er nu i gang med at byggemodne grunde i Brønderslev Syd. Man taler om at byggemodne nye grunde nord for byen ved landevejen til Hjørring.
Bosætningspjece: Borger 9700 har udarbejdet en bosætningspjece, som bl.a. benyttes af byens ejendomsmæglere og boligselskaber. Den trænger dog til en opdatering, som vi satser på at færdiggøre inden for det næste år.
Stisystem: Henning Krabbe har i samarbejde med kommunen og borger 9700 udviklet en plan for forlængelse af Energiruten, der går i området omkring forsyningen/flisværket til at gå til og fra Verdens Ende (ca. 3. km). Der er opnået fondsbevilling og en bevilling fra kommunen. Den grønne patrulje har påtaget sig at forberede stien. Henning Krabbe vil fortælle mere om dette senere i aften.
Valgmøde: Vi afholdt forud for valget til kommunalbestyrelsen et velbesøgt valgmøde på Idrætshøjskolen med samtlige opstillede partier.
Kulturelle aktiviteter: Det var desværre ikke muligt at gennemføre en Sankthansfest sidste år på grund af Corona. Kulturgruppen arrangerede dog tre koncerter med Vivi Steffensen og deltog i Kulturdagen i efteråret. Planlægningen for det næste år er i gang og omfatter bl.a. en sankthansfest, kulturdagen og en opera koncert.
Bæredygtighedsfestival: Det lykkedes os at gennemføre den 7. bæredygtighedsfestival omkring uge 35. Vi har spredt vingerne så festivalen l fremover omfatter hele Vendsyssel. Sidste år havde vi dog en aktivitet udenfor Brønderslev kommune: en spis sammen middag med foredrag på Kornets Hus. Vi havde også spis sammen middage på Cafe Cox og i boligforeningen PM, afdeling 11. Vi afholdt et heldagsarrangement på Voergaard Slot med speciel vægte på biodiversitet og vild natur, hvor der udover en politikerdebat havde plads til en at en række organisationer kunne fortælle om deres arbejde i små boder. Der var også fremvisning af elbiler og busser og to vandringer omkring slottet. Vi gjorde udover vores sædvanlige husstandsomdelte avis god brug af vores nye hjemmeside for festivalen og Facebook opdateringer.
Vi er i fuld gang med at planlægge den 8. festival. Denne gang vil vi lave flere arrangementer i Vendsyssel. Bl.a er vi ved at lave et samarbejde med EUC Nord i Hjørring omkring bæredygtige boliger. Vi vil herudover bl.a. lave spis sammen middage og arrangementer om landbrug og klima, biodiversitet og vild natur, energi (herunder atomkraft og fremtidig bæredygtig fjernvarme) og bæredygtige trafikløsninger.
Vi er altid åbne for forslag fra medlemmerne om hvad vi skal beskæftige os med og arrangementer vi skal planlægge.
Bestyrelsen i Borger 9700:
Formand: Jens Tofting
Næstformand: Jes Jacob
Kasserer: Kirsten Thomsen
Sekretær: Holger Hansen
Medlem: Per Nielsen
Medlem: Karl-Johan Nørregård
Medlem Ina Idskov